”Viktigt att kunna jobba som sekretessen kräver.”

Intervju med Malin Granström, åklagare. Flyttgeneral när Åklagarmyndigheten flyttar in i Scala, Helsingborg.

Det var många bitar som föll på plats när Åklagarmyndigheten till slut hittade sina nya lokaler i Metropol-kvarteren på Söder i Helsingborg. Inte alla bitar, men de flesta och viktigaste. Malin Granström, åklagare på kammaren i Helsingborg och tillika flyttgeneral, berättar att de är mycket nöjda med valet.

Vilka olika krav hade ni på lokalerna? Vilka behov har ni?
”Läget var naturligtvis viktigt för valet av ny adress. Vi ville ha nära till tingsrätten och Knutpunkten. Helst hade vi velat ha närhet till Polishuset också, men med tanke på att det ligger åt Berga-hållet så hade vi aldrig kunnat få full pott. Nu har vi fått två av tre.”

Malin fortsätter:
”Ett annat krav var att lokalerna erbjöd cell-kontor, så att åklagarna kan få sitt eget kontor. Vi hanterar ofta sekretessbelagt material och arbetar med många känsliga ärenden och då behöver man kunna stänga om sig. Därmed inte sagt att vi trivs bäst isolerade från varandra. Absolut inte. Med på checklistan när vi letade efter lokaler var just att de skulle kunna erbjuda oss närhet till varandra, att man inte skulle behöva gå
så långt för att ha utbyte av sina kollegor. Därför ville vi först ha hela kammaren samlad på ett enda plan. Nu blev det två. Men vi har en trappa mellan våningarna, mitt i lokalerna, så det kommer att fungera smidigt i alla fall."

Några andra saker som stod på specen?
”Ja, med tanke på vår verksamhet så finns där alltid en säkerhetsaspekt att ta hänsyn till. Och så brandsäkerheten, naturligtvis. Den är inte minst viktig med tanke på att den åklagare som har nattjouren alltid sover över i lokalerna.”

Att lokalerna skulle säga något om er som myndighet, var det viktigt? Som ett budskap utåt?
”Nej, vi har tänkt på det funktionella i vår sökprocess. Att profilera Åklagarkammaren via en byggnad har varit, och är, mycket underordnat i sammanhanget.”

Vilka möjligheter ser ni med era lokaler i Scala?
”Framför allt så såg vi möjligheter. Tidigt i processen fick vi praktiskt taget ett blankt papper för våra krav och behov, och vi kunde utforma väldigt mycket utifrån våra önskemål och behov. Naturligtvis fanns där en budget att ta hänsyn till, men vi kunde styra mycket för att få lokaler att jobba och trivas bra i.”

När flyttar ni in?
”Vi får tillgång till lokalerna den 2:e maj och flyttlasset går den 18:e maj.”

Ska det bli kul?
”Ja, det ska bli riktigt roligt. Och bra. Mycket bättre än hur vi sitter idag. Allt är nytt och fräscht och alla kommer närmare varandra, vilket gör arbetssituationen mer effektiv och social. Och roligare.”