01 juli 2013

Midroc står för el i miljöbesparande projekt

Den 28 maj invigdes det miljövänliga värmekraftverket Bomhus Energi i Gävle. Midroc Project Management har ansvarat för projektledning och för installation av högspänning på det nybyggda verket som beräknas minska Gävles koldioxidutsläpp med hela 13 procent.

Bomhus Energi i Gävle är frukten av ett smått unikt samarbete mellan kommunalägda Gävle Energi AB och Korsnäs AB som har gått samman och bildat Bomhus Energi AB. Nu, efter tre års arbete och en investering om nästan två miljarder kronor, står biokraftvärmeverket, som kommer ha både låg miljö­belastning och låg produktionskostnad, färdigt.

När det var dags för invigning i slutet av maj var det många som ville vara med och fira, bland andra, Erik Brandsma, generaldirektör för Energimyndigheten, Maria Sunér Flemming, energiansvarig på Svenskt Näringsliv, Kjell Jansson, vd för Svensk energi, Conny Malmqvist, vd för Bomhus Energi, Per Laurell, vd för Gävle Energi samt självklart Roy Svantesson, affärsområdesansvarig och Magnus Rosén, enhetschef och projektledare på Midroc Project Management.

– Kompanjonskapet mellan kommun och industri är smått unikt och det har vårt samarbete med uppdragsgivaren också varit. Det har varit fantastiskt fint och produktivt, säger Roy Svantesson, och förklarar att Midroc har stått för konsulttjänster inom projektledning och samordning med andra discipliner, projektering, beräkningar, konstruktion, upphandling av elutrustning och montage, samt montageledning och idrifttagning.

Bruket i Korsnäs har länge levererat en del av fjärrvärmen i Gävle. Resten har producerats av Gävle Energi AB. Tanken att bygga ett nytt kraftvärmeverk föddes på Korsnäs, som ville förbättra energiproduktionen på massa- och pappersbruket, bland annat genom att minska oljeanvändningen och därmed koldioxidutsläppet.

Genom att byta ut den gamla biopannan från 1970-talet, som eldades med biobränsle och olja, kommer oljeförbrukningen minska med 21 000 kbm. Alla insatser tillsammans kommer minska oljeförbrukningen från 44 000 kbm till 4 000 kbm.

– Vi är oerhört glada att vi fått förtroendet att bidra med vår spetskompetens inom elkraftteknik i ett stort och spännande miljöförbättrande projekt, konstaterar Magnus Rosén, på Midroc Project Management.

För mer information är du välkommen att kontakta Magnus Rosén, 010-470 71 57.

Januari 2022 blev vi Granitor

Som Midroc har vi tillsammans med kunder och partners utvecklat hållbara lösningar i över 25 år. Nu har vi blivit Granitor. Samma människor, samma engagemang, samma möjligheter – nytt namn.

Läs mer om namnbytet här