Midroc New Technologys portföljbolag får utmärkelsen WWF Climate Solver 2012

Heliospectra, ett av bolagen i Midroc New Technologys portfölj, får Världsnaturfondens utmärkelse ”WWF Climate Solver 2012” för sin världsunika ljusteknologi som halverar energiförbrukningen i växthus – och effektiviserar odlingen.

– Heliospectras teknologi har stor potential att minska de globala koldioxidutsläppen. Med klimatutmaningen vi har framför oss bör den här typen av innovationer vara av stort intresse för investerare, säger Magnus Emfel, Världsnaturfonden.

Framtidens växthusbelysning

Heliospectra utvecklar och säljer intelligent LED-belysning för växthusodling och forskningsändamål. Produkterna bygger på egen forskning och kunskap om plantfysiologi och fotosyntes samt innovativa metoder för användning av modern LED-teknologi.

Heliospectras LED-armaturer har lysdioder i olika färger och detektorer som avläser växternas respons på ljuset. Med specifika ljusrecept för varje art kan en odlare förbättra såväl utseende som smak och hållbarhet och på så sätt förbättra kvaliteten och minska svinnet.

– Alla växter har olika behov av blått, grönt, orange och rött, och våra lampor levererar precis den mängd och den sammansättning av ljus som är optimal för varje art. Det är ett stort steg framåt jämfört med dagens växthusbelysning som sprider samma ljus till alla växter och som förbrukar onödigt mycket energi, säger Staffan Hillberg, vd Heliospectra.

WWF Climate Solver premierar teknologier med potential att minska energiförbrukning och koldioxidutsläpp. Enligt Världsnaturfondens bedömning kan system baserade på LED-belysning minska utsläppen från den globala växthusodlingen med 21 miljoner ton per år från 2022 om 20 procent av växthusen med kompletterande belysning satsar på den här typen av teknik.

Heliospectra uppmärksammades även i våras av tidningarna Affärsvärlden och Ny Teknik då företaget utsågs till ett av de 33 mest lovande, unga teknikbolagen i Sverige.

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Göran Linder
VD Midroc New Technology AB.
010-470 70 61, goran.linder@midroc.se

Staffan Hillberg
VD Heliospectra.
070–836 59 44, staffan@heliospectra.com

Se även www.heliospectra.com och www.climatesolver.org

Midroc New Technology

Midroc New Technology AB, ett bolag inom Midroc Europe, investerar i banbrytande idéer med global potential inom miljöteknik, biomedicin och hållbar utveckling. Förutom kapital erbjuder företaget sina portföljbolag hjälp med ledning, affärsstrategier och tillgång till spetskompetens.