”Som medarbetare på Midroc får man känna sig betydelsefull”

”Som medarbetare på Midroc får man känna sig betydelsefull”

På Midroc jobbar de lite annorlunda – ledningen finns till för att stötta medarbetarna och ge dem de bästa förutsättningarna för att göra kunderna nöjda. "Det är en tvärtom-hierarki, kan man säga. Det är de som jobbar längst fram mot kunden som styr besluten längre bak hos ledningen", säger Joacim Kraft, projektledare.

Joacim Kraft och Ulrika Ljungström arbetar på Midroc-kontor i olika delar av landet, och med helt olika saker. Trots det är de är rörande överens om att en bättre arbetsplats än Midroc är svår att hitta – varje dag är både rolig och utmanande. Joacim kom till Midroc så sent som i våras. Redan innan första arbetsdagen bjöds han in för att träffa blivande kollegor och precis när han började skulle hela bolaget på den årliga konferensen.

– Jag blev verkligen förvånad när det liksom var självklart att jag också skulle följa med – trots att jag var helt nyanställd. Jag kände mig välkommen direkt.

På Midroc jobbar Joacim med ett av norra Europas största exploateringsprojekt, uppbyggnaden av Barkarbystaden i Järfälla kommun. Hans roll är projekt- och byggledare, och i just det här projektet är han ansvarig för markarbetet i två av delprojekten.

– Det är superkul att få vara mitt i smeten, få möjlighet att jobba med ett så stort samhällsprojekt och se till så att det löper på som det ska. Jag har möjlighet att påverka och planera min arbetssituation mycket, och jag kan jobba hemifrån ibland om jag behöver det. Samtidigt finns alltid stöttning från kollegor och ledning nära tillhands och jag utvecklas hela tiden, konstaterar Joacim.

Ulrika arbetade tidigare som elektriker, men började plugga programmering på en YH-utbildning och gjorde sin praktik på Midroc i Mölndal. Under praktiken blev hon förvånad över hur rätt allting kändes.

– Jag blev så himla väl omhändertagen, stämningen var härlig och allt fungerade jättebra. När jag blev tillfrågad om att börja jobba där kändes det självklart.

Ulrika har varit på Midroc sedan 2013, programmerarrollen innebär varierande arbetsuppgifter. Just nu arbetar hon i ett projekt där hon är ansvarig för de övergripande styr- och övervakningssystemen.

– Att få vara med i ett projekt från uppstart till avslut är oerhört roligt, och att dessutom ha en ledande roll gör att jag utvecklar min kompetens. Att hela tiden ha sina kollegor i ryggen som uppmuntrar och stöttar, gör att man aldrig känner sig ensam – stämningen här är väldigt familjär. Som medarbetare på Midroc känner jag mig betydelsefull, och det är roligt att gå till jobbet varenda dag, säger Ulrika.

Utvecklingsmöjligheterna inom Midroc är många. Bland annat finns den interna affärsskolan, Midroc Business School, där man kan lära sig alltifrån Officepaketet till gruppdynamik och ledarskap, och eftersom Midroc har flera olika affärsområden finns det möjlighet att byta enhet, arbetsuppgifter och roller. Under sin korta tid på företaget har Joacim redan hunnit med ett par utbildningar, varav en av dem i juridik. Ulrika har bland annat gått en kurs i simulering och varit på FOI för att lära sig mer om IT-säkerhet. Midroc gör också breda satsningar på arbetsmiljö och trivsel – till exempel har de en bra sjukvårdsförsäkring, friskvårdsbidrag och en mängd olika aktiviteter som stöttas ekonomiskt.

– Vi gör mycket tillsammans på min avdelning, alltifrån frisbeegolf till grillkvällar. En annan sak som jag verkligen uppskattar är vår fredagsfrukost i verkstaden. Då får man träffa kollegor man kanske inte har så mycket kontakt med annars, och det är väldigt bra för sammanhållningen, berättar Ulrika.

På avdelningen där Joacim jobbar gör man regelbundna ”pulsmätningar” hos alla medarbetare, där medarbetarna via en app får gradera sin nuvarande arbetssituation. Fokusområden är exempelvis arbetsmiljö, framtidstankar eller hur man mår.

– Detta följs upp med en veckosummering och sedan pratar vi om det inom bolaget på våra stående fredagsmöten. Det är ett jättebra verktyg och ett sätt för oss att reflektera och prata om hur vi mår. Jag tycker det är väldigt nytänkande, säger Joacim.