Mirja Wallinder

Hon har tidigare jobbat både som snickare och i bageri, men för några år sedan ville hon prova något nytt. Idag jobbar Mirja som elektriker på ett av Sveriges ledande elteknikföretag. 

Av landets alla elektriker är hela 98 procent män och bara 2 procent kvinnor. En av dessa är Mirja Wallinder. Hon förstår inte varför branschen ser ut på det sättet, och menar att elektrikeryrket passar alla.

– Jag rekommenderar verkligen elektriker som yrke, det passar alla tycker jag. Varför det inte är fler tjejer är konstigt. Jobbet är varierande, utmanande och väldigt intressant, säger hon.

Efter att tidigare ha jobbat både som snickare och i bageri ville Mirja prova något nytt. En av hennes bröder jobbade som elektriker och Mirja bestämde sig för att utbilda sig på yrkesvux.

– Jag gick yrkesvux på Nobelgymnasiet i Karlstad och blev lärling. Det var ett år i skolan med bara elämnen. Vi var ett tjugotal i klassen, när vi gick ut för fem år sedan.

När Mirja var klar med utbildningen blev hon rekommenderad av en vän att söka sig till Midroc.

– Han sa att det är ett bra företag, så jag sökte och fick en tjänst. Det var det första jobb jag sökte efter utbildningen och sedan har jag stannat, konstaterar hon.

Det hon framförallt gillar med elektrikeryrket är att det är brett med många olika arbetsuppgifter – och det hon gillar med Midroc är att det är ett stort företag som erbjuder utvecklingsmöjligheter.

– Jag började på Service men blev sedan brandlarmstekniker på Security i Karlstad. Det är en utveckling för mig. Det blir mer fiber och data och lite mer tekniskt vilket jag tycker om. Vi jobbar ju ofta tätt ihop mellan avdelningarna, så nu är jag utlånad till Entreprenad. För oss som jobbar är det ingen skillnad och kunden bryr sig ju inte om vilken avdelning internt jag och andra tillhör.

Den här dagen svetsar hon fiber tillsammans med Tim Wenngren, som ska mäta så att allt funkar, i en ny operationsal på sjukhuset där Midroc jobbat i flera år nu.
– Service var mer ensamarbete. Det här jobbet på ett bygge, med mer gemenskap, passar mig bättre, avslutar Mirja.