Mikael Söderlund

Micke Söderlund, 19, nickar mot Lasse Carlborg, 58, och konstaterar "som elektriker blir man aldrig fullärd …men Lasse är nog inte långt ifrån". Lasse å sin sida skrattar och svarar "Micke lär sig så jäkla snabbt, han har snart kört om mig."

I företagsvärlden brukar man ofta prata om behovet av kunskapsöverföring och bättre exempel än Micke och Lasse på Midroc i Kristinehamn är svårt att hitta. Kunskapsöverföring är i teorin enkelt. Den äldre och mer erfarna medarbetaren ska föra över sin kunskap till en yngre. Problemet är att det brukar vara lättare sagt än gjort. Vissa har svårt att lära ut eller vill inte lära ut. Andra har svårt att ta in eller vill inte ta in. Förståelse från båda sidor är ett måste. Som med Micke och Lasse.

Lasse Carlborg har varit elektriker i 37 år. Han älskade sladdar innan han kunde gå, brukar hans mamma säga, och långt innan Micke ens föddes läste Lasse teknik på högstadiet i Nyköping.

– Jag tyckte det var kul att testa elektriska prylar och, ja, sökte yrkesskolan och på den vägen är det.

Efter många år som elektriker i Stockholm flyttade jag till Kristinehamn 2001 och började jobba på Elektra. Då var Micke bara några år.

– När jag började Brogårdsgymnasiet, berättar Micke, valde jag ellinjen. Vi hade en del praktik på olika elfirmor och när jag slutade förra året ringde jag hit och frågade om jag fick bli lärling. Sagt och gjort. En lärlingsplats i 1 600 timmar väntade.

Men en lärling behöver en handledare. Där kom Lasse Carlborg in i bilden.

– Jag fick vara med Lasse när vi gjorde H&M:s butik. Det var mitt första bygge. Då insåg jag att, visst, man lär sig en del teoretiskt i skolan, men jobbet på riktigt lär man sig så här. Jag kan nog säga att jag lär mig nya saker varje dag. Oftast av Lasse. Efter H&M kamperar de nu tillsammans på Marieberg, där ett gammalt sjukhus blir bostäder, kontor och förskola.

– Det är bara kul att ha Micke med sig. Han är positiv och lär sig snabbt. Att föra över det man själv kan känns bra. Ett hantverk lär man sig på plats. Jag försöker föra vidare att man hos kunden ska vara noga och glad. Och att vi aldrig får tumma på säkerheten, konstaterar Lasse.

Micke fyller i:

– Jag behöver ju fråga mycket. Visst hade jag prov i skolan på, vad ska vi ta som exempel, olika IP-klassningar av uttag. Men sådant glömmer man lätt efter proven och att lära sig så här är otroligt bra. Och jag uppskattar verkligen att Lasse, och de andra som varit med ett tag, aldrig klagar på att jag frågar. Jag brukar säga att Lasse är ett levande lexikon. Att företaget nu blivit en del av Midroc ser de fördelar med.

– Arbetsuppgifterna är desamma, säger Lasse, men i en större organisation blir det också större projekt då flera avdelningar kan samarbeta. Det ser jag fram mot.

Micke håller med.

– Det finns stora möjligheter att utvecklas. Vill jag till exempel börja jobba med hissar eller Security kan jag ju söka inom Midroc. Eller kanske man lånas ut till andra avdelningar. Då lär man sig hur de arbetar också och man blir ju aldrig fullärd. Fast Lasse är, som sagt, allt bra nära…