Växjö, Limnologen - Sveriges högsta nybyggda bostäder i trä 2009

Midroc Properties har utvecklat 134 bostadsrätter intill sjön Trummen i Växjö. De har byggts med massiv trästomme i åtta plan och var 2009 Sveriges högsta nybyggda bostäder i trä.

Projektet har erhållit utmärkelsen "Stora samhällsbyggarpriset", "Utmärkt modernt träbyggande" av Nationella träbyggnadsstrategin och Träbyggnadskansliet samt Sveriges Arkitekter Jönköping/Kronobergs arkitekturpris 2009.

Samtliga lägenheter har sjöutsikt och många har genomgående ljus. Stora fönster ger också generöst ljusinsläpp. Lägenhetsstorlekarna varierar mellan ett och fem rum och kök.

Stommen består av element i massivträ som levererats av Martinsons Byggsystem. Massivträ har använts i både bjälklag och väggar. Dessutom finns traditionella regelkonstruktioner i vissa lägenhetsskiljande väggar. Första våningen har utförts i betong, bl a därför att egentyngden underlättade förankringen av övriga våningar.

Byggandet har följts av flera forskare. CBBT, Centrum för Byggande och Boenden med Trä, är en stiftelse med uppgift att initiera och finansiera forskning och utveckling. Stiftelsen har vuxit fram ur en dialog mellan de grundande medlemmarna som är Växjö universitet, Växjö kommun, Södra och SP Trätek. Midroc ingår också i CBBT. För mer information, besök www.cbbt.se

I "Den moderna trästaden" vid Välle broar ville universitetet, Växjö kommun och en rad aktörer skapa en sammanflätad, mångfunktionell och stadsmässig träbebyggelse. För mer information om Den moderna trästaden besök www.vallebroar.se.

Fastighetsutveckling

Midroc utvecklade 2009 Sveriges högsta nybyggda bostäder med massiv trästomme, 134 bostadsrätter i åtta plan.

Konstruktion

Bjälklag och väggar av massivträ, förutom första våningen som utförts i betong.

Boarea

14 240 kvm

Arkitekt

Ola Malm, ArkitektBolaget, Växjö

Tidpunkt

Byggstart oktober 2006
Färdigställande juli 2009